Майката, която не позволи на миналото да съсипе бъдещето й

20 Сеп 2019 19:06

Появата на дете е истинска благословия за всяко семейство - незабравимо събитие, което носи неповторими емоции. Но понякога то е свързано и с притеснения, съмнения...и дори страх. Такъв е случаят със семейството на Поля и Живко. Двамата със съпруга й често се карат, а това неминуемо се отразява на малкия им син Евгени. Момчето има емоционални и поведенчески специфики, често се държи агресивно и автоагресивно, общуването с него е трудно, а правилата в семейството по-скоро се определят от потребностите и желанията на детето.

Поля дойде при нас с молба да я подкрепим да подобри уменията си за общуване и родителските си умения, за да се справя добре с отглеждането на сина си.

Индивидуални сесии с нея, в които понякога се включваше и съпругът й, започна психологът в Центъра за обществена подкрепа „Св. София“ Катерина Ковачева. Изследвахме семейната история, както и етапите в развитието на взаимоотношенията между двамата съпрузи. С помощта на Катерина Ковачева, родителите научиха как да разпределят своите задължения и какви трябва да са ролите на всеки един член на семейството. Работихме интензивно за преодоляване на травми от миналото на Поля.

Очакваното второ дете бе извадило на бял свят болезнени за нея спомени. 13 от детските си години прекарала в институция, лишена от емоционална подкрепа, любов и сигурност. Животът там лишил Поля от увереност в себе си, от умения да се справя с разнообразни житейски ситуации и предизвикателства. Рядко контактувала с майка си. Всичко това довело да затруднения в общуването й с хората около нея и до съмнението й в своите способности да отгледа още едно дете. Проблемните отношения със сина й Евгени засилваха тези страхове. И така, очакването на нейната втора рожба се бе превърнало в агония, заплашваща да доведе до изоставянето на детето.  

Заедно решихме, че е важно и полезно за Поля и съпругът й да преминат през нашия обучителни курсове „Родителски умения“ и „Първи грижи за новороденото“. Поля и Живко се запознаха с основни теми, свързани с отглеждането на очакваното бебе - хигиена, здравословно хранене и нуждата от гимнастика. Общуването им с Евгени се подобри. Ден след ден, Поля се чувстваше все по-уверена в своите способности. И готова да посрещне и отгледа втората си рожба с цялата любов, на която е способна.

Краят на тази история е щастлив. Поля роди здраво и красиво момиченце – Кристина. Заедно със съпруга си Живко се грижат с любов за малката си рожба. А съмненията дали Поля ще бъде добра майка вече са само далечен спомен.

За първите 8 месеца на 2019г. фондация „За Нашите Деца“ работи по 22 успешни превенции на изоставяне на ниво Родилно отделение. Поля, Живко, Евгени и Кристина са едно от семействата, които подкрепяме и благодарение на предходните 9 издания на „Вечер на добродетелите“. Станете  част от юбилейното 10-то издание на най- голямото благотворително събитие на фондация „За Нашите Деца“- „Вечер на добродетелите 2019“, което ще се проведе на 7 октомври 2019г. Повече информация и как да закупите куверт можете да намерите тук.

Main Menu