Борисов пред шефа на Военния комитет на НАТО: Разходите за отбрана на България ще надвишат 3 процента от БВП

23 Сеп 2019 21:40

"България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г.", заяви премиерът Бойко Борисов на среща си с председателя на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Българският министър-председател подчерта, че държавата ни е решена да продължи да повишава бюджета си за отбрана с цел постигане на заложените параметри. От началото на 2018 г. у нас успешно се прилага националният План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г.

"Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година целта вече е постигната и в края на 2019-а се очаква разходите за отбрана на България да надвишат 3 процента от БВП", посочи Борисов.

И добави, че членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България. По думите му нейните цели са фокусирани в три основни направления - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, както и преодоляване на дефицита на личния състав във Въоръжените сили.

Премиерът изтъкна, че превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България с десетгодишен хоризонт.

"Приоритетна задача е реализирането на проекти, чрез които се придобиват способности в подкрепа на изпълнението на приетите от нас Цели за способности на Алианса", изтъкна той.

 

Премиерът заяви още, че страната ни е фокусирала усилия към популяризиране на военната професия и повишаване на нейната конкурентоспособност на пазара на труда.

"Прилагат се също активни действия за създаването на подходящи условия за задържане на достатъчно мотивирани професионалисти в сектора", подчерта още Борисов.

Фокус на разговора със сър Стюарт Пийч беше още сигурността и стабилността на Западните Балкани, което е стратегически приоритет за България и НАТО.

"През годините бяха вложени много усилия, има успехи, но остават и множество предизвикателства", акцентира Борисов.

На срещата беше подчертано, че НАТО не може да си позволи да оттегли вниманието си от Западните Балкани. Бойко Борисов и Стюарт Пийч обсъдиха още трансатлантическите отношения и сътрудничество между НАТО и ЕС, както и теми от дневния ред на Алианса, се казва още в официалното съобщение.

Main Menu