Политолог: Увеличава се зависимостта на Борисов от подкрепата на ДПС

26 Сеп 2019 20:55

ДПС е най-последователната политическа сила и най-точно прилага своята стратегия - постепенно овладяване на всички позиции около Бойко Борисов и увеличаване на зависимостта на Борисов от подкрепата на Движението.Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов.
„Неминуемо местните избори ще окажат влияние върху избора на главен прокурор заради близостта на датите. От години насам не разглеждаме съдебната система като независима власт, а като част от политическото статукво. Всяка криза в нея влияе върху политическата среда“, посочи Попиванов в коментар за предстоящите избори.

 

По думите му местните избори у нас обикновено имат национален политически залог: „От тях се очаква да потвърдят или да оспорят статуквото в България... Във все по-голяма степен българските граждани възприемат местните избори наистина като местни, като събитие, което засяга само тяхната общност, дори отхвърлят големите планове за развитието на техните общини. В генерален план тази битка е национална – това е битка за благоразположението на властта заради зависимостта на общините от държавата“.

 

Политологът коментира и стратегията на ГЕРБ за изборите: „ГЕРБ винаги са твърдели, че разчитат само на себе си. Сега вижда стремеж към набиране на повече коалиционни партньори и подкрепа на кметове, които не са били от ГЕРБ в предишни мандати. Виждаме стремеж резултатите от местните избори да бъдат въвлечени в съхраняване на сегашния модел на отношение държава – общини“.

 

Попиванов смята, че ДПС е най-последователната политическа сила и най-точно прилага своята стратегия - постепенно овладяване на всички позиции около Бойко Борисов и увеличаване на зависимостта на Борисов от подкрепата на Движението.

 

 

Той коментира и битката за София: „Трудно ще бъде на едни управляващи да кажат, че са спечелили местните избори, ако загубят София. И обратното – трудно ще бъде на една опозиция да твърди, че постига големи пробиви, ако продължи да губи в София. В този смисъл битката има определен национален привкус. Тя се стреми да привлече разколебаните и негласуващите гласоподаватели“, уверен е Попиванов.

 

Според него е важно доколко Йорданка Фандъкова ще излезе от сянката на ГЕРБ и ще изглежда като самостоятелна фигура и до каква степен Мая Манолова ще убеди софиянци, че Фандъкова е проекция на ГЕРБ.

Main Menu