Румен Радев разкритикува предизборното раздаване на пари без политики

01 Окт 2019 19:28

Изгубихме ли се в прехода? Този въпрос отправи президентът Румен Радев по време на конференция , посветена на 25-годишнината на фондация "Фридрих Еберт". Тема на дискусията е 30 години преход.

"Отбелязваме една богата история. Отбелязваме 30 години промени", отчете Радев. У нас този период го наричаме преход и този преход е засегнал не едно поколение, по думите на държавния глава.

Според държавния глава през тези години сме успели да свършим не малко, а като основен пример даде това, че сме приели демократична Конституция. Икономическите реформи, по думите на Румен Радев, ни придвижили към пазарна икономика. Постигнали сме две стратегически цели на страната - членството в ЕС и НАТО. Целият този процес е свързан с едни дълбоки обществено политически процеси. Преходът обаче се оказал многовекторен процес, според президента.

Защо 30 години по-късно България продължава да се топи, попита обаче държавният глава, който иска да знае защо сме в дълбока демографска криза.

Защо не постигнахме висок устойчив икономически растеж, пита още президентът. Свикнахме да търсим отговорите на тези въпроси в пространството на цифрите, каза още той, но подчерта, че каквито и пари да раздаваме, особено преди избори, ние няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи най-вече от политическата среда. Когато властта се отнемала от народа и се концентрира в тесен кръг хора, този кръг измествал приоритетите от упражняване на власт с полза на народа в лична полза.

Президентът поиска овластяване на българските граждани. Имаме ли реално разделение на властите, попита Румен Радев. Според него парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира, а парламентарният контрол е формален.

Когато се задушава свободата на словото, се задушава и гласът на гражданите, предупреди президентът. Когато управлението ставало непрозрачно, когато обществените поръчки били формални, гражданите губели доверие в управлението. Той иска отчетни и отговорни институции, иска гражданското общество да участва във вземането на решенията./news.bg

Main Menu