Печат на тази страница

ЦИК глобява Волен Сидеров заради поведението му в БНТ

02 Окт 2019 20:56

Централната избирателна комисия установи нарушение на правилата на предизборната кампания от страна на Волен Сидеров в предаването по БНТ "Референдум". Сидеров ще трябва да заплати парична глоба. Решението на ЦИК е по три сигнала сигнал на БНТ и на партия ВМРО, предаде БНР.

"Централната избирателна комисия прие, че е налице нарушаване на правилата на предизборната кампания, а именно чл. 183 ал. 4 във връзка с нарушения на добрите нрави, честта и достойнството на кандидати; и установи нарушение по отношение на господин Сидеров. Санкцията за подобно нарушение е между 255 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Сезирането на комисията е по механизма за мониторинт, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ.

В началото на предаването лидерът на партия и кандидат за кмет на столицата нападна представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили. Двамата размениха обидни реплики и това попречи на нормалното протичане на дебатите и предаването като дори се наложи то да бъде прекъснато за няколко минути, а в студиото влязоха и служители на реда.

В своя декларация днес ръководството на БНТ заклейми грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от страна на политическия бизел и определи поведението му за възмутително. Ръководството на БНТ декларира, че застава зад водещата на "Референдум" Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи случилото се в ефира като "резил" и обеща да компенсира ощетените участници в предизборната дискусия с каквото е възможно. БНТ няма да търпи подобно отношение и поведение в ефира, категоричен бе Кошлуков.

"Няма да допусна, на моя отговорност като господин, след вчерашната проява на господин Сидеров, той да участва повече в тази кампания в каквато и да е форма, в който да е диспут в телевизията. Но, ако ЦИК реши, че съм му отнел правото на равнопоставеност или съм му ограничил изявленията, изобщо, ако г-н Сидеров реши да ме съди и ме глобят, наложат ми акт, ще го платя от джоба си. Обаче предпочитам да платя акт, отколкото да допусна да се гаврят с колегите", каза още Кошлуков.

 

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти, се казва още в декларацията на Българската национална телевизия.

БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението партията на въпросния политик и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.

Реакция от СЕМ

Председателят на СЕМ София Владимирова и останалите членове на СЕМ декларираха подкрепа за позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по казуса и смятат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те определиха като "недопустимо" случилото се снощи.

"Смятам, че БНТ, Добрина Чешмеджиева и целият екип на предаването наистина направи всичко възможно, за да даде шанс да се чуят всички гледни точки на участниците, поканени именно затова в това студио", каза Владимирова пред БНР.

Асоциацията на европейските журналисти - България изрази солидарност с екипа на предаването.

В позиция на АЕЖ- България, разпространена до медиите, се посочва, че никой няма право да демонстрира такова неуважение към обществените масмедии и цялата им аудитория.

Main Menu