Времето се променя, очакват се валежи

03 Окт 2019 07:16

Днес в страната ще започне да нахлува студен въздух, който ще доведе и до понижение на температурите. В шест области е обявен жълт код за потенциално опасно време заради вятър до 15-20 м/сек. Те са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе.

Сутринта в равнините и котловините ще се образува слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са 12-17°. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, на места в равнините - с ниска слоеста облачност. Около обяд от запад облачността ще започне бързо да се увеличава и вплътнява. До вечерта на места, главно в Западна България, ще превали дъжд. В Източна България ще духа предимно умерен вятър от юг-югозапад. В Западна България след пладне вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили - в Дунавската равнина до 15-20 м/сек и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, на места в Източна България - до 32°. В София максималната ще е 25 градуса, очаква се и да вали.

През нощта срещу петък с преминаването на добре изразен студен атмосферен фронт в западната половина от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Температурите бързо ще се понижават.

Днес над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд от запад облачността ще се увеличава и вплътнява и до края на деня на места в масивите от Западна България ще превали дъжд. Ще духа силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра: около 17°, на 2000 метра: около 10°. През нощта срещу петък с преминаването на добре изразен студен атмосферен фронт валежите ще се активизират, на места ще са интензивни, ще има и гръмотевични бури, а с рязкото понижение на температурите дъждът над 2000 метра ще премине в сняг.

 

Над Черноморието днес ще бъде предимно слънчево. Преди обяд на места с ниска облачност или мъгла. Ще духа умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 25°-29°. Температура на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Main Menu