София Владимирова призна, че има нужда от законови промени за обществените медии

03 Окт 2019 12:45

Трябва да има законова промяна или поне да започне разговор за това какви трябва да са границите и какво е мястото на обществените медии. Последните дни се сблъскваме се с два казуса, които не са регламентирани в закона.

Това заяви председателят на съвета за електронни медии София Владимирова пред БНТ по повод създалата се ситуацията с предаването "Референдум" по обществената телевизия.

 

По думите й тази ситуация е недопустима, тъй като мисията на обществените медии е да отразяват различните гледни точки. Затова според нея трябва да се види дали има нужда от нов регламент.

В тази връзка тя призова за добър тон, за да могат гражданите да бъдат информирани и да направят своя обективен избор.

Ако езикът на омразата се превърне в норма, тогава какво общество сме се превърнали, запита Владимирова.

 

Тя отбеляза, че когато има правила и вече сме се съгласили с тях, те трябва да се спазват. Владимирова поясни, че вече са изпратили запис от предаването в ЦИК и тъй като се намираме в предизборна кампания, те трябва да преценят какво да направят в този случай.

Председателят на СЕМ посочи, че БНТ и БНР са натоварени с много повече изисквания, с които трябва да се съобразяват в сравнение с другите търговски доставчици.

По отношение на финансирането на обществената телевизия, Владимирова заяви, че категорично трябва да бъдат осъдени възможностите за финансиране и дебатът за това трябва да бъде публичен.

 

Припомняме, че вчера стана ясно, че ЦИК е установила нарушение в предаването "Референдум" и следва да бъде съставен акт на лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Проверката на ЦИК е установил непристойно поведение на Сидеров, който е допуснал обидни епитети към водещия на предаването Добрина Чешмеджиева и други участници.

Санкцията за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000 лева.

 

Самият Сидеров обяви, че има намерение да съди БНТ. Той очаква извинение от водещата Добрина Чешмеджиева, че му е спряла микрофона по време на предаването.

Екатерина Захариева призна, че ГЕРБ понася щети от действията и поведението на коалиционните си партньори.

В позицията си пък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов защити журналистите от агресия./news.bg

 

Main Menu