Проф. Дичев: Новият принцип на управление – насъскване на едните срещу другите

03 Окт 2019 20:58

Скептичен съм, че временната комисия за БНР ще направи нещо, каза пред БНР културологът проф. Ивайло Дичев.
„Прави ми впечатление тази хватка, с която се опитват да озаптят в момента Радиото и което е парите – бюджета. … В момента говорим за груба, брутална намеса в независимостта на една медия. Самият генерален директор на Радиото каза, че 4 човека са му се обаждали да уволни г-жа Великова – може само да предполагаме кои са. Прокуратурата съвсем лесно може да провери кои са тези хора. Говорим за това, а изведнъж се измества темата към бюджета“, посочи той.

 

Проф. Дичев изрази надежда, че СЕМ ще вземе принципно решение и ще освободи генералния директор на БНР. По думите му и управляващата коалиция няма полза от това, което се случва.

 

„Практиката на контрапротеста е типична за страни като нашата, като Русия, Румъния. Какво значи това – едни хора протестират и след това ти организираш някакви хора да контрапротестират – това е чисто манипулативно и непочтено. Ако някой иска да организира някаква акция, да я организира, да си излезе с лозунги и т.н. Това съществува само в този вид полудемокрации, каквито са нашите в източната част на Европа“, изказа мнението си проф. Дичев.

 

Според него основният проблем е атаката срещу независимите позиции в обществото, които биха могли да гарантират това да бъдем едно цяло, да не бъдем разделени. Тези позиции са на съдиите и журналистите, добави .

 

„Това е новият принцип на управление – радикализация, насъскване на едните срещу другите“, категоричен бе професорът.

LGarden

Main Menu