Печат на тази страница

Международния ден за защита на животните в ОП "Зооветеринарен комплекс"

04 Окт 2019 15:37

„Очакваме близо 130 кучета от общинския приют да бъдат одомашнени до края на годината. За 2018г. са били 100, а тенденцията е броят да се покачва“, това заяви директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев. Днес по повод Международния ден за защита на животните деца от ДГ „Незабравка“, „Дъга“, ОУ „Захари Стоянов“, сдружение „Паралелен свят“ посетиха приюта, където беше организиран своеобразен празник със забавни игри.

Ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив продължават традицията да изрисуват стените на клетките на кучетата в приюта, като една част от тях ще украсят с усмихнати детски лица и животински муцунки метални контейнери за битови отпадъци.

Честванията на този ден се провеждат за четвърта поредна година с отворени врати, като всеки, който желае, може да се включи и да подпомогне с доброволен труд дейността на отглеждането на кучета в приюта. Капацитетът му е 85 животни, като е запълнен на 100%.

„Все още се грижим за 38 конфискувани питбули. Продължаваме да работим и по програмата „Кастрирай и върни на място на залавянето“, т.е. след кастриране, обезпаразитяване и ваксинация заловените кучета се връщат на същото място“, уточни Георги Божев. Той съобщи, че предстои среща в Областна дирекция по храните за обсъждане на въпроса с кучетата, участвали в боевете, които се третират като веществено доказателство.

В днешния празник включи и кучето Мон със своите собственици. Тя е порода староанглийска овчарка и участва в десетки благотворителни дейности, една от които е в детската онкохематология към УМБАЛ „Свети Георги“. За своя принос и активност беше отличена със специална грамота от кмета на Пловдив Иван Тотев.

В момента продължава кампанията „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ за набиране на средства за изграждане на нова сграда на детска болница в Пловдив.

„Отделяме голяма част от времето си с Мони, за да достигнем до повече хора, които да се включат в инициативата, тъй като ще се лекуват деца от цяла България. Покрай работата ни в отделението, станахме съпричастни към съдбата на много деца, някои от които имат нужда от спешна финансова помощ“, заяви Велислава Костадинова, собственичка на Мон.

Преди началото на учебната година са събрани около 30 000 лева. По повод първия учебен ден много училища в града откликнаха на призива на УМБАЛ „Свети Георги“ и вместо закупуването на цветя ученици и учители дариха 17 000 лева. Общата сума, необходима за изграждането на нова болница, е 10 милиона лева.

Main Menu