Печат на тази страница

Ананиев няма да подаде оставка

04 Окт 2019 19:21

Нямам основание да си подавам оставката. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг след среща с медицинските специалисти при премиера Бойко Борисов и в отговор на въпрос дали ще си подаде оставката, предаде Агенция "Фокус". "Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Нямам основание да си подавам оставката", заяви още Ананиев.

На въпрос дали се чувства неудобно от тази ситуация по повод въпроса с 50-те милиона лв. на медицинските специалисти, Ананиев заяви, че не е приятно да се обясняваш.

Потвърждавам, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата, каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на брифинга.

"Понеже темата на последните дни е само за тези 50 млн. лв., от името на Касата и на управителя на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването под формата, че сме изпълнили решението на Надзора, а именно гласуваното увеличение по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн.лв. да бъде пуснато в действие, считано от 1 юли. Така че потвърждавам, че това е станало", допълни още д-р Дечев.

Според него с парите, предоставени на болниците, би трябвало да се достигне средна основна заплата на медицинските сестри 950 лева.

Министърът на здравеопазването заяви от своя страна, че са искали да осигурят необходимия ресурс за медицинските сестри и са го направили чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК.

 

"Слизаме при вас след среща с министър-председателя и финансовия министър. Срещата бе поискана лично от премиера и той в спешен порядък се върна от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни, които са свързани с така нареченото разследване в последните няколко дена за 50-те млн. лв., които правителството отпусна през април. Аз вече няколко пъти имах възможността да разясня какъв е точно случаят, но ще се опитам още веднъж да кажа каква е точно ситуацията.

През месец март Министерски съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Идеята на това постановление беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски. Един месец по-късно Министерски съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.", заяви още Ананиев.

По думите му, ако това се случи, ще се информира ЕК и могат да произтекат неприятни неща за страната. "В резултат на което Министерски съвет намали тези средства от до 50 млн. лв., на 6 млн. лв. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс и затова преценихме заедно с НЗОК, заедно с нашите партньори от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност и взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени", допълни още министърът.

По думите му на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК Надзорният съвет на касата прие решение да освободи до 50 млн. лв. от

резерва за неотложни разходи на НЗОК. Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. Втората е, че Министерство на здравеопазването през наредба 3, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване можеше да подпомогне чрез допълнително финансиране само 147 болници", каза още Ананиев. Той обясни, че това е основната причина, поради която е направена в постановлението.

Main Menu