ЦИК отхвърли искането на "Атака" БНТ да допусне Сидеров до участие в "Панорама"

04 Окт 2019 19:23

ЦИК отхвърли искането на "Атака" комисията да задължи БНТ да допусне лидера на партията Волен Сидеров до участие в предаването "Панорама" довечера. Това съобщи за БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

,,Генералният директор на БНТ, в споразумението се определят между него и представителите на партии, коалиции и иницативни комитети платформите, темите, форматите и екипите. Също така, съгласно споразумението, което е подписано от всички политически партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали се за кандидати и БНТ, БНТ има право да извършва преценка и да отказва излъчването на форми за отразяване на предизборната кампания по съображения относно законността и моралността на съдържанието им. Това споразумение е подписано също така и от политическа партия "Атака", обясни Цанева.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е изпратил писмо до ЦИК, с което настоява комисията да задължи БНТ да го допусне до участие в предаването ''Панорама'' тази вечер. Вчера партията е получила писмо от телевизията, в което пише, че трябва да изпрати друг участник.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков разпореди Волен Сидеров да не бъде канен в Националната телевизия заради скандала в предаването ''Референдум''.

С писмо до ЦИК Сидеров настоява да участва в предаването и БНТ да спази законовите договорки.

,,Вижте предаването, проследете го внимателно. Вижте чии гласове доминират в този сблъсък, както го определи моят колега, и с какви думи тези гласове се обръщат към участниците в самото предаване. Влизането на униформени служители на реда, на жандармерия, в студио в пряко предаване, надхвърли всички стандарти. Уверявам ви, че това е кошмарна картина за българските зрители, много по-кошмарна от всичко, което се случи в тези минути, които предшестваха навлизането на униформените лица, застанали зад народен представител'', защити лидера си Явор Нотев.

Припомняме, че Волен Сидеров бе изведен от БНТ като участник в предаването "Референдум" във вторник, след като предизвика напрежение с изказванията си по време на дискусията. Предаването бе прекъснато за няколко минути, за да може лидерът на "Атака" да бъде изведен от студиото.

Днес Волен Сидеров хора от партия "Атака" протестират пред Българската национална телевизия.

Припомняме, че Управителният съвет на БНТ взе решение Сидеров да не бъде допускан до участие в предавания на обществената медия до постъпване на писмено извинение от негова страна за отношението му към Българската национална телевизия и нейните служители за недостойното му държане в предаването "Референдум" във вторник.

 

Тази вечер според предварителните планове Сидеров трябваше да е гост в "Панорама", но от БНТ отказали участието.

В отговор от партията се събраха на протест пред националната медия. Протестиращите настояха за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и наказание за водещата Добрина Чешмеджиева.

"Кошлуков не може да ме спре да участвам в "Панорама", каза Сидеров пред журналисти. Той уточни, че не се чувства виновен за скандала в "Референдум". Грешката била на БНТ, а присъствието на жандармерия в телевизионното студио било "полицейщина".

LGarden

Main Menu