Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

07 Окт 2019 17:04

 

Повече от 10 г. от КНСБ не са защитили дори едно от правата на медицинските сестри. Този синдикат участва в днешния протест на медицинските специалисти. Това заяви Веселина Ганчева от Асоциацията на българските медицински сестри пред БНТ.

"Затова не участваме в този протест. Промяна от 20-50 до 70 лв. не е промяна. Заплатите на медицинските специалисти са обидно ниски. Но трябва да се промени и моделът на здравеопазването", каза Ганчева.

Припомняме, от 11 часа на площад "Независимост" ще се проведе протест на медицинските специалисти. От Българския лекарски съюз няма да участват в този протест, организиран от КНСБ.

По думите ? при протеста на медицинските сестри проблемите им са били прехвърляни от група на група. Според нея липсва политическа воля проблемът да се реши.

Ние искаме гарантирана основна заплата и над нея да се надгражда, в зависимост от стаж и придобивки.

Според Ганчева здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите.

Припомняме, на 11 септември 2019 г. десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане. Те поискаха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната професия.

Протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

Main Menu