Слухът за отнемане на деца - атака срещу образованието

07 Окт 2019 18:03

Слухът за принудително отнемане на деца представлява целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност всяко дете да посещава училище. Това са категорични неверни твърдения, заявяват в позиция от МОН във връзка с инцидентите, които се случиха днес в няколко български училища.

"МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове", пише в позицията.

От Министерство на труда и социалната политика също излязоха с позиция по случая и категорично опровергаха слуховете сред родители в Сливен, Ямбол, Карнобат, че "децата им ще бъдат отнети". От министерството успокояват всички родители, че дирекциите "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето" не планират такива действия и призовават всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

 

От МТСП припомнят, че временната мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето.В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

От Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика призовават при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето", училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.

От МОН са сигнализирали компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

Main Menu