Печат на тази страница

Борисов се чуди: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?

08 Окт 2019 08:51

Премиерът Бойко Борисов очаква прокуратурата и разследващите да стигнат до извора на слуховете за отнемане на деца от държавата, които вчера предизвикаха паника сред родители и няколко училища в Сливенско и Ямболско прекъснаха учебния процес.

Борисов е убеден, че тези слухове са злонамерени и се дължат преди всичко на предизборна стратегия. "Като дойдат избори цели щабове мислят каква мръсотия да направят", заяви Борисов в студиото на БТВ и сравни ситуацията със спекулациите при аферата "Костинброд", "козичките", чумата по свинете, истерията покрай Истанбулската конвенция.

Безумно е да се мисли, че държавата може да вземе децата. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Обръщам се към нашите сънародници и питам какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани? Единственото, което го има и в закона, е, че ако хванат родител, който изнасилва детето си, защото още когато бях главен секретар имаше една много хубава кампания за домашното насилие, ако го пребива като куче, дори кучетата, когато някой ги тормози или домашните животни, ние всички се вдигаме да ги защитим, и сега го има от закона“, добави Борисов.

„Когато едно дете е лишено и изхвърлено да седи на вън в мръсотията, в калта без грижа, без медицинско обслужване, без да ходи на училище като животно, буквално. Така ли трябва да стоим и да ги гледаме, това ли е правилното и хуманното? Как ще влезем в едно нормално семейство и ще му вземеш детето. Как ще го вземат и да го вземат къде ще го заведат“, обясни още премиерът.

По думите му нито има такава стратегия, нито има такова решение, нито има такъв план.

„Сезирахме прокуратурата. Разпоредих се на ДАНС и на МВР, защото вече става сериозно и ще ги хванат разни „пастори“ и партийни. Просто лъжат хората. Заговори се, че ще бъде приета Стратегия за закрила на детето, по принцип децата имат нужда от закрила, особено в такива проблемни семейства. Стотици хиляди примери има за изнасилени в семействата си деца, за пребивани системно и ние като общество да не смеем да го защитим това дете, защото някой минава и казва държавата ще ви вземе детето“, посочи още Борисов.

По думите му слухът се е завъртял заради предстоящите избори. „Безумно е да се мисли, че може да се вземат децата. Да си отиват на училище децата, да си ги учат. Повече от 50 000 деца вкарахме в класните стаи миналата година, които не са стъпвали в класните стаи, това е един от големите ни успехи. Цел един град като Казанлък не е ходил на училище, тези деца после или крадат или отиват на социалния стълб. Нашата стратегия е да ги квалифицираме, да ги научим да работят, да учат, за да могат да се издържат“, коментира Бойко Борисов.

Main Menu