Училищата инструктирани да очакват провокации

08 Окт 2019 11:51

Както няма Стратегия за детето, така няма и насилствено отнемане на деца. Така министърът на образованието Красимир Вълчев успокои родителите по повод вчерашната истерия в Сливен, Карнобат и Ямбол, където настойници масово извеждаха децата си, за да не им бъдат отнети от Агенцията за закрила на детето.

Коментарът си той направи пред журналисти преди участието си на кръгла маса на тема "Конкурентоспособност 2030".

По думите му част от децата са започнали да се връщат на училище, но има и значителна част деца, които все още отсъстват.

Започнали са разговорите с родителите и обстановката е започнала да се успокоява, увери Вълчев. Той не знае, откъде точно идва дезинформацията, но очевидно има роля на тролове и пастори в квартал "Надежда" в Сливен. Образователният министър не се нае да каже дали става въпрос за евангелистки или протестантски секти.

Според него някой се е изкушил и политически да използва внушенията. В основата са групите, които са се организирали срещу несъществуващата Стратегия за детето.

"Очевидно срещу нещо несъществуващо може цяла истерия да се получи" подчерта Вълчев и посочи, че истерията се е получила от клипове, които родителите са получили.

 

Инструктирани са всички училища в цялата страна да очакват други такива провокации, ако нахлуят родители да освобождават децата. Днес всички учители са разговаряли с родителите, които осъзнават, че няма насилствено отнемане на деца, изтъкна Вълчев.

Той успокои родителите, че става въпрос за злоупотреба със страхове. В село Сотиря също са били обект на политическа манипулация, че някой щял да товари децата в автобуса, както и че са взети от Норвегия да се продадат децата.

 

"Става въпрос за манипулация, дезинформация и престъпна залоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система", акцентира Вълчев.

Той не може да каже точно за това кой е агитаторът на дезинформацията, но родителите споделили, че са получили клипове с отнемане на деца. Вълчев посочи, че такъв опит родителите да изведат децата от училище в София, в Карнобат, в Сунгурларе, в Ямбол и в Силистра.

Работата на Министерство на образованието и науката колкото и банално да звучи е ежедневната работа с учителите и родителите. Не можем по друг начин да постигнем резултат, констатира Вълчев. Той е инструктирал учителите търпеливо да обясняват, защото това е най-ефективната мярка. Вълчев разчита на медиаторите, които също да помагат.

Отсъствия и наваксвания няма да има, защото не могат да бъдат винени родителите и децата, че са използвани, поясни още образователният министър.

По-рано днес социалният министър Бисер Петков също заяви, че Стратегия за детето няма и тя се използва само да всява паника.

Борисов е убеден, че тези слухове са злонамерени и се дължат преди всичко на предизборна стратегия.

 

Припомняме, че протестиращи родители от няколко месеца се събират на протести срещу Стратегията за детето. Според тях, закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 г., застрашават българското семейство. От отговорните институции нееднократно обясняват, че промените, които влизат в сила, засягат единствено терминология, но не и самите процедури.

Заради общественото напрежение Стратегията за детето беше оттеглена още преди няколко месеца./news.bg

Main Menu