Борисов: Следващата година ще дадем над 300 млн. лв. повече за здравеопазване

08 Окт 2019 14:36

„Следващата година ще дадем в бюджета за здравеопазване над 300 млн. повече“, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV. Той цитира данни, според които през 2009 г. за здравеопазване са дадени 2 634 367 000 лв, а през 2019 г. - 5 256 736 400 лв.

„Никога не съм подвеждал медицинските сестри. С огромно уважение се отнасям към лекарите и медицинските сестри“, добави министър-председателят по повод обвиненията, че е излъгал сестрите. „Обещах да дадем 50 млн. лв. и ги дадохме през Здравната каса“, каза той.

На въпрос дали е коректно държавата да се намесва по този начин в работата на НЗОК, при положение че тя е независима институция, Борисов отговори: „Разбира се, че ще казваме на Здравната каса да даде тези пари. Защо всяка година ние доплащаме на Здравната каса?“

По думите му медицинските сестри в някои болници получават добри заплати, дори много добри. „Върху тази основна заплата има за прослужено време, за извънреден труд, за специалност. И никак не е заплатата 950 лв. Задавам въпроса защо толкова много години не са оправени заплатите така, както искаме?“, добави той.

Според него протестите се увеличават, защото „виждат, че ние събираме пари. Работим по-добре и ги има парите“.
Премиерът заяви още, че нито един от протестиращите му е казал, че в здравеопазването се отделят малко пари. Въпросът бил как тези пари да се разпределят.

 

Борисов заяви, че здравеопазването е приоритет и за него винаги се отпускат повече средства. Друг въпрос е как те се разпределят вътре в сектора. „Не само министерството, не само НЗОК, но и директорите на болници също трябва да си направят своето вътрешно преразпределение.“ Премиерът обаче обеща, че както и да са разпределени средствата, пари за заплати ще има.

„Не може да отиват Х-милиона в някоя болница, докторът да получава 36 000 или 50 000 лв., а медицинската сестра - 1000 лв. Министерството на здравеопазването така трябва да направи организацията, че Х-процент точно да си отива за медицинските работници“, каза Борисов.

Припомняме, че вчера, след срещата си с организаторите на националния протест на медицинските специалисти, министър Ананиев обяви, че догодина ще бъдат отпуснати допълнително 200 млн. лв. за болнична помощ, с които да се увеличат цените на клиничните пътеки.

Main Menu