Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

08 Окт 2019 17:58

Временно управляващият посолството на Австралия Джон Филип се е срещнал и с главния прокурор Сотир Цацаров днес. Срещата се е провела по молба на австралийския дипломат, предадена чрез българското Министерство на външните работи и тя е втора за днес след разговора му с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Тема на разговора е инициираното от главния прокурор производство пред Върховния касационен съд по искане за възобновяване, за условно предсрочно освобождаване на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман.

Главният прокурор е защитил позицията си пред австралийския посланик, че това решение на Апелативния съд е постановено от незаконен състав и че за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Сотир Цацаров е подчертал, че искането му е отправено без значение дали осъденото лице е чужд гражданин.

Главният прокурор е посочил още, че липсват убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил, както и е че не е изплатил дори и минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.

"Тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени", посочват в прессъобщението за срещата от прокуратурата.

"Отхвърлени бяха всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите."

В срещата са участвали още Джанин Маклейн, консулски служител в посолството, и Цветомир Йосифов, завеждащия международния отдел на Върховната касационна прокуратура./news.bg

Main Menu