Туризмът у нас - в най-критичния период от 30 години

09 Окт 2019 12:22

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалита на британския туроператор "Томас Кук" и неговия представител у нас "Астрал Холидейз", съобщава БНР.

Поради тази причина от туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването на сезона и на хотелиерите и доставчиците.

От Бургаската регионална туристическа камара се опасяват, че през следващите 3-4 години ще има сериозен спад в туризма. По думи на председателя на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов това е най-критичният период в развитието на туризма от 30 години насам.

 

От бранша са на мнение, че има два варианта след фалита на британския туроператор - или банката да приеме изготвена от него оздравителна програма, или да бъде назначен синдик, който да разработи оздравителен план заедно с родните хотелиери. И в двата случая обаче оздравителният период ще продължи между 3 и 5 години.

Според Иванов Министерството на туризма и Министерството на финансите не предприемат нищо, за да ограничат щетите за българския бизнес след фалита на "Томас Кук".

Той посочва, че Министерството на туризма трябва да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС-то там, където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо.

 

Освен това по негови думи трябва да се отпуснат безлихвени кредити, тъй като иначе се очакват масово фалити на хотелиери и доставчици.

Припомняме, преди дни стана ясно, че българският представител на фалиралия британски туроператор "Тома Кук" също обявява несъстоятелност, след като на 23 септември бе обявено, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си. Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха засегнати от фалита ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също обявиха фалити.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.

 

Main Menu