Печат на тази страница

Ангелкова доволна от туристическия сезона

10 Окт 2019 11:45

Имаме ръст от 31% на чуждестранните туристи и 34% ръст на приходите. Такъв отговор даде министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия във връзка с думите на президента, че не рекламираме България добре навън.

Тя подчерта, че за първите 8 месеца от началото на година е имало над 6 млн. 800 000 чуждестранни туристи в страната ни, а през юни, юли и август те са били над 4 милиона, което е спад само от 1 %.

Цифрите показват, че ние си вършим работата, подчерта Ангелкова.

Ангелкова обаче призна, че има върху какво още да се работи, за да се превърне България в целологодишна дестинация.

 

За фалита на "Астрал Холидейз" министърът поясни, че няма туроператор, който да има застраховка, която да покрива щетите за бизнеса.

По думите й независимо дали един чуждестранен оператор е регистриран по българското законодателство или не, то той има застраховка отговорност, която покрива само щетите за туристите.

Ангелкова увери за пореден път, че за крайния потребител не би следвало да има проблем.

 

По отношение на това, че голяма част от туристическите компании се застраховат на минималната сума от 25 000 лв., тя заяви, че вече е предложила промени, които да бъдат направени в законодателството.

Освен това към момента се изработва механизъм, чрез който при търсене на туроператорите, те да бъдат подреждани по техните лимити на застраховките.

Ангелкова допълни още, че по време на срещите си в Германия са обменили информация с колегите им за реда, по който засегнатите хотелиери следва да предявят своите претенции.

Това върху, което сме се фокусилирали е свързано с капацитета и договорените клиенти между хотелиерите и фалиралата компания "Томас Кук", обясни министърът.

Имаме поет ангажимент от други туроператори за ръст от минимум 10-20% за капацитета за следващото лято.

Main Menu