Триумф в Скопие за „Мистерията на българските гласове“

10 Окт 2019 16:45

Триумфално започна на 8 октомври поредното, есенно турне за 2019 г. на прочутия български женски хор „Мистерията на българските гласове“ в Скопие за представяне на последния им албум „БууЧииМиш“, съвместно с Лиса Джерард. Голямата и прекрасна акустична зала на Скопската филхармония, открита преди две години, трудно побра всички желаещи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от „Dead Can Dance“, съобщиха от световноизвестния вокален ансамбъл. Неусетно за публиката – хора на всякаква възраст, сред които бяха и много местни музикални критици и журналисти, се изниза времето на първия концерт на „Мистерията...“, с който певиците започнаха поредната си обиколка на десет европейски столици и два швейцарски града.

Особен интерес предизвикаха както акапелните изпълнения, характерни за звучността на хора от неговото основаване през 1952 година до наши дни, така и авторските разработки на композитора и музикален директор на проекта Петър Дундаков с включването на изтъкнати български инструменталисти. Кулминацията настъпи преди появата на сцената на Лиса Джерард, със соловото изпълнение на бийтбоксъра Skiller, ключов участник в авангардния албум. Очарованата публика изрази възторга си от видяното, и най-вече от чутото до този момент, шумно и много емоционално. Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе аплодирана екзалтирано за всяка от песните с участието на хора и неговите солистки. Лиса елегантно „прехвърляше“ възторзите ту към музикантите, ту към певиците и тяхната диригентка проф. Дора Христова.

След двата биса, с неизменната и обичана мелодия от филма „Гладиатор“ за финал, на щанда за записи, тениски и книги за „Мистерията на българските гласове“ се изви опашка от възторжени поклонници. Те искаха да споделят преживяното, да получат автограф от изпълнителките или просто да се ръкуват с тях. Сред почитателите на хора се оказа и гръцки бизнесмен, специално пристигнал от Солун за събитието. „Искаме скоро да ви чуем в нашия град“, настоя той пред продуцентката на проекта Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ и написа на Фейсбук страницата на хора, че напълно си е струвало усилието да измине целия път до Скопие, заради удоволствието от срещата с фантастичното, по думите му, изкуство на българките. Организаторите на проявата от македонска страна също бяха очаровани от представянето на хора и пожелаха в скоро време той отново да гостува в Северна Македония.

През следващите малко повече от две седмици „Мистерията...“ ще има концерти в Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Атина. Последните две спирки от това турне са Лозана и Цюрих. Хорът се завръща в България на 26 октомври.

Main Menu