Цацаров оневини пресцентъра на военното министерство за паниката в Сливен

10 Окт 2019 19:26

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече прокуратурата да разполага с данни, че чиновник от Министерство на отбраната е съпричастен към случая с разпространение на невярна информация за отнемане на деца от родители, довел до масова паника и опразване на няколко училища в Сливен.

„Данни за участие на човек от пресцентъра на Министерство на отбраната бяха казани в национален ефир, в медия. Сигнал до нас, било от граждани, институция или ДАНС в тази насока не е постъпвал. Този, който твърди, че това е така, е свободен да подаде сигнал. Ние нямаме данни за такова участие“, обясни пред журналисти Цацаров. Още вчера тръгна слух, че зад истерията стоят хора около шефа на пресцентъра на военния министър - Александър Урумов. Той самият отрече да има подобно нещо, а сюжетната линия с МО бе лансирана от вицепремиера Томислав Дончев след заседанието на кабинета.

Той подчерта, че по случая вече е образувано досъдебно производство и се провеждат разпити.

Главният прокурор коментира и казуса в австралиеца Джок Полфрийман, който бе пуснат предсрочно от съда, но продължава да стои в центъра за чужденци, защото няма лични документи. „Законовото основание не е свързано с правомощията на прокуратурата. Центърът се управлява от Дирекция „Миграция“ на МВР“, обясни той.

Цацаров към Австралия: Липсват убедителни доказателства, че Полфрийман се е поправил

По повод на разразилия се преди време шпионски скандал у нас, след който последва повдигнато обвинение спрямо председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, Сотир Цацаров коментира, че има данни за намесата на ген. Леонид Решетников в много неща, свързани с ориентацията на политическия живот на страната.

Главният прокурор обаче бе категоричен, че нито лидерът на БСП Корнелия Нинова, нито президентът Румен Радев, нито твърденията за контакти с генерала са послужили за повод за това досъдебно производство.

 

В отговор на журналистически въпрос Цацаров заяви, че прокуратурата реагира еднакво на всеки сигнал за заплахи, включително и подаден "по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата". Главният прокурор не навлезе в подробности, но разясни, че защитата се подсигурява, както винаги в подобни случаи. Попитан дали би приел предложение да оглави КПКОНПИ, обвинител номер едно призна, че не е разсъждавал по този въпрос.

Main Menu