Борисов: Заставаме зад хората в "Марица Изток", но след 15 г. това гориво ще е лукс

12 Окт 2019 19:25

"Заставаме зад миньорите и енергетиците от мини "Марица - изток" с всички сили до ден днешен, но вредните емисии и цените им вече стават такива, че след 10-15 години ще е много скъп лукс това гориво. Все още имаме достатъчно хлабина, за да поддържа. Дойдем ли вече до критичен начин, ще наберем скорост и ще говорим", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Става Загора, където днес беше на посещение

Той даде за пример Германия, където в момента протестират срещу газта.

"Не срещу въглищата, срещу газта. И тя отделя вредни емисии", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че ако се стигне до критичен момент, ще се осъществи комуникация със служителите на мини "Марица-изток".

"Виждате какво се случва с екологията по света - огромният натиск срещу вредните емисии. Ние сме в Европа. Човешкото здраве е на първо място и като казваме: приемаме, че има вредни емисии, даде, но приемаме, че и заболяванията са много. Кое е по-важното?", попита риторично министър-председателят.

Запитан дали Доналд Тръмп не мисли за американците, при положение, че отхвърли Парижкото споразумение за климата, той отговори с усмивка:

"Ако бях президент на Щатите, щях да ви отговаря, но аз съм много малък".

В Стара Загора премиерът посети новоизградения парк "Артилерийски", на който "писа" 6, заедно с кмета Живко Тодоров, когото ГЕРБ отново издигна за предстоящите местни избори.

"Посетих парк "Артилерийски" в Стара Загора, който благодарение на отпуснатите от правителството 3 млн. лв. бе разширен и със своята площ от 130 дка се превърна в най-големия новоизграден парк в България. В "Артилерийски" има много детски площадки, зони за спорт и отдих, катераческа стена, стрийт фитнес и др. Предвидени са и терени за изграждане на многофункционална зала.

Не само в Стара Загора, а в цялата страна реализираме изключително мащабни проекти, като абсолютен приотитет ни е АМ "Хемус". Ако предишни правителства бяха построили поне малко колкото нас, сега щяхме да живеем в съвсем различни условия", написа Бойко Борисов в официалния си профил във Фейсбук.

Main Menu