Каракачанов: Не се налагат специални мерки по границата

13 Окт 2019 14:57

"По границите на България ситуацията е спокойна, няма раздвижване". Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му не е необходимо да се планират по-специални мерки в следващите дни, защото няма движение на големи групи нелегални емигранти към българската граница.

"Гранична полиция контролира ситуацията. Има готовност, при необходимост, да се включи и подразделение на армията", уточни Каракачанов.

Той отбеляза, че с огнестрелно оръжие няма да се стреля. По думите му има други средства, които могат да бъдат използвани при евентуално нахлуване на мигрантски маси, както се действа при безредици - водни струи, газ и др.

 

Каракачанов определи думите на турския президент Ердоган към ЕС като "заплахи" с цел искане на повече пари.

"Едната цел е още пари - той получи над 6 млрд. евро до момента, а претендира за 32 милиарда. Второ нещо е - търси мека позиция по отношение на действията му в Сирия", подчерта Каракачанов.

Вицепремиерът изтъкна още, че има обмен на информация, свързана с нелегалната миграция, между българските и турските служби.

Според него при голяма бежанска вълна България ще бъде отново "на топа на устата" и трябва да са подготвени мерките, за да не се стига дотам.

 

"Най-малко е подходящо България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции, това не е в наш интерес", категоричен бе Каракачанов. Според него дипломацията е необходима, но е важно да се охранява сигурно границата на страната от нелегални потоци от хора.

По отношение на позицията на страната ни към Македония, той заяви, че не искаме да им налагаме идентичност, а да спрат да фалшифицират историята.

Припомняме, че вчера, 12 октомври прмеиерът заяви, че ще настоява Бюрксел да спре с нападките към Турция.

По-рано пък бившият ни консул в Одрин Георги Димов заяви, че има основание за притеснение от заплахите на Ердоган.

Според бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев Ердоган подценява дипломацията на ЕС.

 

Премиерът Бойко Борисов коментира готовността на правителството да посрещне нова вълна с оглед на военната операция, която Турция започна в Сирия като заяви, че докато сме с Каракачанов - няма страшно за границата.

Президентът Румен Радев пък призова Европа да се фокусира върху сигурността на границите.

Main Menu