Каракачанов: Не се налагат специални мерки по границата

13 Окт 2019 20:32

"По границите на България ситуацията е спокойна, няма раздвижване". Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му не е необходимо да се планират по-специални мерки в следващите дни, защото няма движение на големи групи нелегални емигранти към българската граница.

"Гранична полиция контролира ситуацията. Има готовност, при необходимост, да се включи и подразделение на армията", уточни Каракачанов.

Той отбеляза, че с огнестрелно оръжие няма да се стреля. По думите му има други средства, които могат да бъдат използвани при евентуално нахлуване на мигрантски маси, както се действа при безредици - водни струи, газ и др.

 

Каракачанов определи думите на турския президент Ердоган към ЕС като "заплахи" с цел искане на повече пари.

"Едната цел е още пари - той получи над 6 млрд. евро до момента, а претендира за 32 милиарда. Второ нещо е - търси мека позиция по отношение на действията му в Сирия", подчерта Каракачанов.

Вицепремиерът изтъкна още, че има обмен на информация, свързана с нелегалната миграция, между българските и турските служби.

Според него при голяма бежанска вълна България ще бъде отново "на топа на устата" и трябва да са подготвени мерките, за да не се стига дотам.

Main Menu