Премиерът Борисов свиква извънредно Съвет по сигурността

14 Окт 2019 17:00

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

След края на заседанието на Съвета по сигурността са предвидени изявления за медиите.

Припомняме, че преди два дни премиерът заяви, че"Към днешна дата мога да потвърдя, че Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него дипломацията е много по-важна, отколкото силовите действия.

"Ако са жени и деца? Айде ако са мъже иди-дойде, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни", заяви премиерът.

Преди дни Ердоган заплаши, че ако Европа го смята за окупатор, той може да пусне над 3 млн. бежанци към континента.

 

Според Борисов войната във Сирия е причина да се обърне по-голямо внимание на мигрантския натиск.

"Това е един процес, който се подкрепя от Европа, Щатите, Канада, Австралия, Япония и ООН. Той е изключително важен и жизнен на дневен ред, защото войната в Сирия, в Либия, ситуацията е просто изключително сложна. Тази война, която е в Сирия, десетки хиляди бойци на ислямска държава и техните семейства ако щете и ние трябва да бъдем много подготвени. В ООН кралят Абдула е дал пример за България как държава с мюсюлманско население, няма нито един засечен ислямски боец по света. Това се дължи на работата на нашите специални служби, на прокуратурата", коментира премиерът.

Main Menu