Променят правилника за ТЕЛК

16 Окт 2019 18:26

Променят Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза. Това решиха участниците на днешното заседание на Министерския съвет.

Променят и Правилника на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Промените се налагат заради проблеми при прилагането на правилника и несъответствията му с други нормативни актове.

Сред трудностите при напасване на изискванията от правилника са изискването в заседанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването. Друго недомислие е липсата на точен регламент за създаване на ТЕЛК и за промяна в състава на ТЕЛК.

При опита да се приложи правилника са установени затруднения в начина на определяне на броя и профила на специализираните състави на НЕЛК. Трудно за изпълнение е и изискването в регионалните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) да работят само лекари с призната медицинска специалност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина.

В страната липсват и образци за някои основни документи. Практиката показва неефективен механизъм в процедурата на обжалване на експертните решения на ТЕЛК, свързан с връщането им от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане.

С новия правилник е невъзможно документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица.

От МС уверяват, че всички тези проблеми се преодоляват с измененията и допълненията в Правилника. Създават се процедури, които максимално улесняват хората с увреждания и органите на медицинската експертиза. Осигурява се информационна база данни, която ще се ползва от всички заинтересовани страни./news.bg

Main Menu