Протестиращи медици блокираха с жива верига бул. "Мария Луиза"

16 Окт 2019 18:50

Протестиращи медици блокираха движението на бул. "Мария Луиза" в София, съобщава bTV.

Днес медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, за пореден път се събраха пред Министерството на здравеопазването, за да изразят недоволството си.

По време на среща между здравния министър Кирил Ананиев и техни представители останалата част от протестиращите направиха жива верига и блокираха движението в двете посоки пред сградата на министерството на столичния булевард.

Медсестрите искат по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. От своя страна лекарите специализанти, които ги подкрепят, са недоволни от нова наредба, според която специализантите на държавна поръчка ще са длъжни да работят три години в лечебно заведение, определено от здравното министерство. В противен случай ще трябва да връщат държавната субсидия.

В началото на ноември ще се проведе среща между специализантите и здравния министър.

По последна информация на Нова телевизия медицинските специалисти, които влязоха на среща с министъра, отказват да напуснат ведомството. Те са готови да останат вътре, докато държавата не започне реална работа по реформата в здравеопазването, колкото и дълго време да отнеме това.

 

След 4-часовата среща медиците все пак напуснаха сградата с обяснението, че този път има желание за диалог и промени. Следващата среща е насрочена за след 1 месец.

"Ние бяхме решили да останем вътре наистина. Но има добрата воля нещо да се случи. Нашите заплати са все така нищожни, задълбочава се кризата, колегите напускат България. Едвам връзваме графиците", заяви една от медицинските сестри, които присъстваха на срещата.

Медиците все пак остават в стачна готовност.

 

Main Menu