Печат на тази страница

Твърдост в историческите разговори с македонците иска проф. Овчаров

17 Окт 2019 15:03

Смесената българо-македонска историческа комисия се нуждае от твърдост, гласност и официалност.

Това заяви археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция в БТА, посветена на т.нар. "кърваво писмо" на македонски интелектуалци до Европейския съюз във връзка с приетата Декларация от Народното събрание., съобши news.bg.

 

Проф. Овчаров иска да бъдат поканени и други историци в комисията, за да бъде по-твърда българската позиция и да не се отстъпва лесно. Не трябва да се радваме на дребни победи, защото македонците много бързо могат да се отрекат от тях, призова историкът.

 

Не трябва да се отстъпва от така наречените червени линии, апелира проф. Овчаров. Съзнанието на хората в Северна Македония е много увредено и са изпълнени с неща срещу България, предупреди той. Проф. Овчаров не вижда какви компромиси могат да бъдат направени от наша страна.

Според проф. Овчаров важното е, че през всичките му пътувания той е схванал много добре същността на македонизма. Тупкането на топката през следващите месеци от страна на комисията по исторически въпроси показва изцяло за какво става въпрос, изтъкна археологът.

"Кървавото писмо" е изпратено до Европейския съюз от група "македонски интелектуаци", за които проф. Овчаров не е разбрал и не знае кои са. Въпросните "интелектуалци" се спират преди всичко на ясната и твърда позиция на българското правителство за червените линии, които не могат да бъдат преминавани.

В "кървавото писмо" така наречените "македонски интелектуалци" се противопоставят на исканията на страната ни за това че: "Никъде в документите на ЕС не трябва да фигурира думата "македонски език", тоест, ако се налага, трябва да се използва терминът:

"официален език на Република Северна Македония"...

"отказ от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Република България".

...систематичното премахване на квалификацията "български фашистки окупатор" от всички текстове на паметници и паметни плочи".

Според авторите на писмото "македонският език е историческа реалност и на него говорят над 3 млн. души". Освен това за него се говорило, че трябва да се разглежда като най-балканският език от всички други. Проф. Овчаров обаче не е съгласен с тези твърдения на "македонските интелектуалци".

"Македонската позиция не е мръднала и на йота. Даже се е втвърдила", подчерта историкът и заяви, че страната ни няма как да отстъпи от исканията си.

Проф. Овчаров цитира различни документи от македонската страна, които гласят, че "за македонеца всички имена от Средновековната българска история са чужда история".

Той не мисли, че е правилно българските учени да мълчат, но на такива писания би трябвало да реагира самата историческа комисия поне от българската и част. "С решението на Франция, Холандия и Нидерландия за спирането на поканата за Северна Македония показва, че нашите съседи още не са узрели", подчерта проф. Овчаров.

Main Menu