БНБ пуска нови 50 лева

18 Окт 2019 13:42

Българската народна банка пуска в обръщение втората банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 50 лева и емисия 2019 г. Банкнотата ще бъде в обръщение от 1 ноември 2019 г. като законно платежно средство.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи, които са:

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от четири дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на птица и Икар; цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков; книга, променяща цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен ефект „пламък“, отново с промяна на цвета при различен на ъгъл на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 50.

Мастило с оптичен ефект – числото 50 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен ефект „пламък“.

 

Осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 50“ и с динамичен ефект „пламък“. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 50“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Пенчо Славейков. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 1999 г. и емисия 2006 г., продължават да бъдат в обръщение заедно с банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 2019 г.

Main Menu