24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток"

21 Окт 2019 17:13

Проектът е по-евтин от "Южен поток". Може да си представите защо навремето спряха "Южен поток" заради корупция и кое правителство го направи.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като инспектира напредъка по строителните дейности по разширяването на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на Кнежа., предаде news.bg.

По думите му това е един проект, който е важен за Балканите и затова се нарича "Балкански поток". 24 вагона и над 60-70 тира на ден докарват тръби, посочи премиерът. Според него това е огромен строеж, огромно съоръжение - милиард и двеста милиона.

 

Сега спечели "Аркад", компанията на Саудитска Арабия. В момента 10 лота се работят. Дори и сега, докато сме тук, не спират, защото искаме едновременно със сърбите да станем готови, подчерта министър-председателят.

Той припомни, че страната ни е вложила около половин милиард лева за интерконектора с Гърция, за да може до 5 млрд. кубически метра газ да бъде вкаран в сегашния и новия газопровод.

Премиерът Борисов изтъкна, че именно това е диверсификацията и газов хъб "Балкан" ще даде възможност на енергийната борса всеки да си прекара най-евтин газ. "Така потребителите и икономиките на Балканите ще могат да ползват най-евтин газ", доволен е министър-председателят.

Той дори се пошегува, че на гола поляна като погледнеш, какво се прави, еколозите да бъдат сигурни, че догодина пак щяло да има жито. "Запазваме хумосния слой, после пак го връщаме и отгоре си садят, защото по никакъв не разваляме екологията. Даже изчакахме да съберат реколтата, защото е грехота да влезем с багерите и да изорем житото", каза още Борисов.

 

Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области- Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Очаква се в срок до 250 календарни дни да бъде изграден участък с дължина от около 308 км. от компресорна станция "Полски Сеновец", намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо-сръбската граница.

През месец април 2019 г. "Булгартрансгаз" ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участника Обединение "Консорциум Аркад", с когото сключи договор на 18 септември.

Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро. До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

Main Menu