14 000 полицаи охраняват изборите в неделя

24 Окт 2019 15:20

14 000 служители на МВР ще бъдат включени в осигуряване на изборния процес в неделя. Във всички области и места, където са доставени, изборните материали са поети под денонощна полицейска охрана.

Toва заяви заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг, посветен на предприетите мерки от МВР за охрана на обществения ред и нормалното протичане на изборния процес в страната.

До настоящия момент броят на получените сигнали за нарушения на изборния процес е 365, образуваните производства са 31, задържаните лица са 11, установените административни нарушения са 4, предупредените с протокол по Закона за МВР са 1194 и сигналите в Общинските избирателни комисии са 15 броя.

МВР има задача осигуряване на добър обществен ред, сигурност и спокойствие по време на провеждане на изборния процес.

В хода на подготовката в силовото министерство е създаден щаб и план с основни задачи към гарантиране на противодействието на политическите права на граждани за купуване и продаване на глас по време на предизборната кампания и след неговото приключване. Проверени са училища, болници, клубове и местата за съхранение на бюлетините преди, по време и след изборния ден за местните избори.

 

Извършени са организационни мероприятия, проведени са срещи с ЦИК и различни институции, с прокуратурата, които имат пряко отношение към изборния процес. Извършени са охранителни обследвания на печатниците на изборните бюлетини, книжа и материали. Те са 3 на територията на град София.

На територията на страната са създадени и изградени 264 Общински избирателни комисии с 11 886 Секционни избирателни комисии (СИК) и 181 подвижни избирателни комисии.

В хода на предизборната кампания служителите на МВР са участвали в осигуряване на обществения ред в над 783 мероприятия. Не са допуснати нарушения на обществения ред, увери старши комисар Гребенаров.

Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" в МВР, посочи, че хората, които решат да гласуват, но не притежават валидна лична карта, могат да подадат заявление и да им бъде издадено удостоверение, с което могат да гласуват. Тези удостоверения се издават в случаи на изгубена и открадната лична карта, изтекъл срок на валидност и ако хората не притежават до настоящия момент лична карта.

 

Удостоверителните документи служат само през изборния ден за упражняване правото на глас. Те няма да важат за балотажа за 3 ноември, като за тогава трябва да се издадат нови.

До този момент са издадени над 61 000 лични карти, за да могат да упражнят правото на глас. От 22 до 23 октомври са издадени общо 321 удостоверителни документи.

Main Menu