Отиде си актьорът Йосиф Шамли

29 Окт 2019 10:06

Изненадващата новина за кончината на 47-годишния актьор, съобщава Съюза на артистите в България:

Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли!

Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър ,,Иван Вазов", Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите ,,Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, ,,Наблюдателите" от Константин Илиев, ,,Опит за летене" от Йордан Радичков, ,,Калигула" от Албер Камю, ,,Спускане от връх Морган" от Артър Милър, ,,Теремин: музика, любов и шпионаж" от Петър Зеленка.

Почивай в мир, Йосиф Шамли!

Йосиф Емилов Шамлиев е роден 2 януари 1972 г. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1994 г. в класа на проф. Здравко Митков.

Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във "Войцех" от Георг Бюхнер в Драматичен театър "Стефан Киров" в Сливен, Луцифер в "Каин" от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" в Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик. Участва в театралните проекти на "Сфумато" "Черното руно" и "Сънят на Одисей".

През 2003 г. специализира режисура в НБУ при Леон Даниел.

От 2003 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов", където сред най-популярните му негови роли са Файл в "Човекът, който прави дъжд" от Ричард Неш, Себастиан в "Бурята" по Уилям Шекспир, Мъж в "Куцулан или Вълча Богородица" от Константин Илиев, Еди в "Побъркани от любов" от Сам Шепард, Хофбацер в "Посещението на старата дама" от Фридрих.

Дюренмат, Блазиус в "С любовта шега не бива"от Алфред дьо Мюсе, Роман в "Бягащи странници" от Алексей Казанцев, Корнуол в "Крал Лир" от Уилям Шекспир, Порфирий Петрович в "Престъпление и наказание" по Ф. М. Достоевски, Съдията във "Волпоне" от Бен Джонсън, Ляпкин Тяпкин в "Ревизор" от Н. В. Гогол, Ювачов в "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, Цера в "Ничия земя" по Данис Танович, Игото в "Опит за летене" от Йордан Радичков, Херей в "Калигула" от Албер Камю, Том Уилсън в "Спускане от връх Морган" от Артър Милър, Ф.М. в "Наблюдателите" от Константин Илиев, Голдбърг в "Теремин" от Петър Зеленка.

Носител е на АСКЕЕР 1995 за поддържаща мъжка роля за Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман и Кен Киси и АСКЕЕР 2016 за поддържаща мъжка роля за Цера в "Ничия земя" по Данис Танович.

Освен в театъра актьорът имаше множество роли и участия в телевизията и киното./dir.bg

 

Main Menu