АЕЖ: Борисов може да откаже да говори с медия като лидер на ГЕРБ, като премиер - не

30 Окт 2019 20:41

Асоциацията на европейските журналисти - България разпространи становище, в което изразява несъгласие с отказа на премиера Бойко Борисов да отговаря на въпрос на журналист от медия с мотива, че е обиден на телевизията.
"Освен партиен лидер, Борисов е и министър-председател и в това си качество няма право да отказва да говори с дадена медия. Подобен жест от ръководителя на изпълнителната власт би могъл да се приеме като явен призив за автоцензура.”, се казва в позицията.

 

Реакцията на Борисов бе предизвикана от репортажи на бТВ от областни градове в страната, управлявани от кметове от ГЕРБ. Материалите са излъчени в изборния ден като част от програмата на телевизията, посветена на местните избори, но според партията представляват непозволена агитация.

 

„Единственият орган, който има правомощия да определи дали това е така, е Централната избирателна комисия, чиито решения подлежат на съдебен контрол. В никакъв случай това не е правомощие на изпълнителната власт и коментарът на Борисов представлява недопустима намеса в свободата на изразяване. Освен да се сезира ЦИК за предполагаема агитация, друга възможност от пряко засегната страна, е да поиска право на отговор от телевизията. Ако е имало неточности в репортажите, могат да бъдат посочени.”, обяснявата от АЕЖ.

 

Според асоциацията да се споменават основните проблеми на дадено населено място, в контекста на избори за местна власт, не следва да може да се приема за агитация. Примерът, който давата е с темата за замърсяването на въздуха в Русе, която е основна за хората в града. Резонно е да се прави и връзка с протестите от преди 30 години, предизвикани от същия проблем там. Когато русенци гласуват основават избора си на възможните решения на този проблем, предлагани от различните кандидати, в което няма съмнение.

 

От АЕЖ са категорични, че: „Да се сърдиш на медия, че говори на тази тема, е да искаш от журналистите да замитат проблемите под килима, за да запазят добрите си отношения със силните на деня, а точно това не е работата на медиите. Подобни прояви биха могли да подсилят авто цензурирането и имат "смразяващ ефект" върху правото на изразяване и на свободата на информация.“

 

„АЕЖ-България ще наблюдава с повишено внимание също така реакцията на медията, в случая бТВ, защото въпросът не се ограничава единствено до плащането на глоба постановена от ЦИК и/или съдебното обжалване на решението на ЦИК, но и до това дали конкретната медия, и медиите по принцип, са в състояние да застанат зад редакционната независимост на журналистиката, която правят.“, завършват становището си от Асоциацията.

Main Menu