"Български пощи" започват да разнасят вестници в средата на януари

01 Ное 2019 20:22

От втората половина на януари "Български пощи" влизат в разпространението на вестници и други печатни издания. Това съобщи на пресконференция министърът на транспорта Росен Желязков., предаде Дир.бг.

Той обясни, че вестниците ще бъдат разпространявани по 18 национални маршрута, 115 регионални и 110 нощни. Това правело 900 т. печатни издания или 240 куб. метра.

Той добави, че в момента дистрибуторите са 50-60 на брой. Пощите нямали желание да се превърнат в монополист - влизали, за да бъдат диверсифицирани доставките. Той каза още, че по този начин и държавата влиза в разпространението с авторитетната си фирма, за да се преодолеело усещането, че някой извива ръцете на издателите и усещането, че пазарът се монополизира.
Той поясни още, че държавните пощи ще работят на себестойност и не търсят печалба от тази дейност, но ще използват логистиката, за да развиват други дейности на дружеството, от които да се печели.

Желязков каза, че цената на разпространението е с отстъпка между 30-35% от цената на печатното издание, като за разпространението от рампата на печатниците до разпространителните пунктове дистрибуторът приема 20%, а за търговците на дребно остават 10%.

Български пощи има 3000 пощенски станции и свои пунктове в гардовете, в които обикновено има пътникопоток, така че те ще продават и на дребно, допълни още Желязков.

Той припомни, че преди години техни са били реповете. Желязков не каза към какъв дял от пазара ще тръгнат, но заяви, че държавата ще започне преговори с издателите и зависело от техния избор.

За новата стара дейност няма да се купуват нови автомобили, тъй като пощата имала.

Main Menu