Никола Вапцаров без право да влиза в зала "Арена Армеец"

04 Ное 2019 11:04

Председателят на Инициативния комитет, който издигна Мая Манолова за независим кандидат-кмет на София, Никола Вапцаров не е имал законното право да присъства в зала "Арена Армеец" като наблюдател на приемането на протоколите. Това обясни пред Нова телевизия Полина Витанов, председател на ОИК - София.

Вчера вечерта Никола Вапцаров направи опит да влезе в залата с аргумент, че иска да наблюдава работата на приемателната комисия и да следи за нарушения, особено след като разликата между двете кандидатски Йорданка Фандъкова и Мая Манолова започна да се топи.

 

Полина Витанова посочи, че Вапцаров не е бил вписан в списъка с наблюдателите, нито е представил нужното пълномощно за това. Това са изискванията според Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК. Самият Изборен кодекс е изготвен и приет по времето на активна законотворческа дейност от страна на Мая Манолова.

В залата е присъствал обаче друг упълномощен за това наблюдател на Инициативния комитет на Мая Манолова, обясни Полина Витанова. Тя посочи също, че право да се изкаже по идеята, която излезе вчера от Вапцаров за касиране на изборите, има Андминистративния съд, а тя няма право да коментира темата.

Приемането на протоколите приключи тази нощ към 2.30. Организацията е била добра, но и работата на ОИК - София е преминала по-спокойно, тъй като и сгрешените протоколи са били значително по-малко./news.bg

 

Main Menu