Владислав Горанов: Ако включим енергията на Манолова, спираме АЕЦ "Козлодуй"

04 Ное 2019 11:06

Ако добавим енергията на Мая Манолова в електроенергийната система на страната, трябва да спрем АЕЦ "Козлодуй". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в студиото на bTV по повод загубата на Манолова на кметската надпревара в София.

Манолова дори не е и лява, не е ясно какъв политически субект представлява. Тя е болезнено амбициозна жена, София щеше да й е тясна, нейните амбиции и възможности са много по-големи от столичния град. Добре е че ще има време да се подготви за своите амбициозни планове, заяви финансовият министър.

Добрата новина е, че София не се подведе по манипулативните внушения.

Според него имало внушения година и половина колко лоши неща се случвали в София (почти толкова време медиите следят ремонта на централната столична улица "Граф Игнатиев", Ларгото, бул. "Дондуков" и други ремонти, които веднага след това трябваше да бъдат поправяни - б.р.).

 

Някой от гражданите може да са недоволни от направеното. Начинът на правене на политика става все по-прецизно изкуство.

Този социален експеримент що ли не го направиха в други големи градове - желание за самоцелна промяна. Столичани запазиха самообладание и не се подведоха.

Социален експеримент е да сложиш човек, който в живота си не е управлявал нищо, на най-големия град в България. Човек, чийто ценности са спорни, каза Горанов, обвинявайки, че имало негативни внушения за досегашното управление в София.

Тя предупреди за истинската опасност - безобразното купуване на гласове от ГЕРБ.

На въпрос: "Нима журналистически материал е внушение", Горанов отговори, че натрупването само на определен аспект може да се превърне в манипулация.

Запитан: "Когато има натрупани грешки - това внушение ли е", финансовият министър отговори, че всеки гледа телевизора по свой начин - чашата може да е полупълна или полупразна.

Относно загубите на ГЕРБ, той каза: "Загубихме там, където не победихме - Русе, Благоевград". Оценката за тези два града е различна, поясни финансовият министър.

Атанас Камбитов през годините в Благоевград вероятно е натрупал негативи. Очевидно не можеш да купиш хората само с материалните придобивки (ремонтите в Благоевград - б.р.). Неслучайно местният бизнес издигна независим кандидат, подкрепен от много местни партии. Внимателно анализирахме, загубата. Дано новият управник на града се справи по-добре, каза Горанов.

В Русе е единствената чиста победа на левицата. На повечето места те нямаха смелост да издигнат свой кандидат.

Ролята на Цветан Цветанов се прекспонира. Той беше ефективен като партиен функционер, каза Горанов по повод на освободения от всички ръководни постове Цветанов, който традиционно бе шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

Горанов се мотивира с въпроса защо във Велико Търново кандидатът на ГЕРБ бие на първи тур, а в Благоевград падането е доста болезнено. Анализът е, че Панов в Търново е успял да убеди своите избиратели. При Камбитов в Благоевград партията му помогна, за втори тур е издразнил по някакъв начин хората, каза Горанов.

За обвиненията, че в София има купуване на гласове, финансовият министър запита: "Колко гласове може да купиш в София. Колко са протоколите, в които ромските гласове надделяват за ГЕРБ".

Той коментира и изявлението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ часове след края на балотажа. "Странна ми беше реакцията на Карадайъ, но той очевидно си има свои съображения", каза Горанов и поясни, че не е разбрал думите му за намеса на държавата.

"Ако визира, че секциите са охранявани от полицията- това е факт. ДПС увеличиха влиянието си на доста места. ДПС трябва да говори за разширяване на геометрията, за географията не трябва да говори. Геометрията да се представят по-добре. Той е завършил математика, може би ще разбере какво му казвам", каза Горанов по адрес на Карадайъ.

ГЕРБ увеличава от 130 на 140 своите кметове. С изключение на Пазарджик сме първа политическа сила, заяви финансовият министър и каза, че думите на Борисов, че ще дойде време, когато партията ще работи за кметовете, се оказали истина. На много места хората подкрепиха повече ГЕРБ, смята Горанов.

Запитан: "Бюджет 2020 - предизборен ли беше", министърът каза, че бюджетът е направен преди изборите през 2021 г. Продължаваме 3 политики, заложени от пролетта - балансиран бюджет, 1500 лв. средна заплата, удвояване на учителските заплати сме.

"Учителската професия вече е доста атрактивна. Мои колеги се оплакват, че напускат скъпи служители, изпуснем ли сега да не оправим системата на средното образование, не може да говорим за качество на работната сила. Един образован човек не може да му купиш гласа нито с кебапче, нито с обещания", допълни Горанов и каза, че на 7 ноември ще бъде гледан Бюджет 2020 в комисия./news.bg

 

Main Menu