Печат на тази страница

Диагнозата на Томислав Дончев: Градската десница се обезличи

04 Ное 2019 11:15

Дясното или т.нар. градска десница в София се обезличи. Такава диагноза извлече от резултатите от изборите в столицата вицепремиерът Томислав Дончев и макар и индиректно за малката разлика в процентите между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова обвини коалиционните партньори на ГЕРБ - СДС. Томислав Дончев все пак обясни загубата на гласове за ГЕРБ с нормалното политическо изхабяване и ерозия при дълго управление, а на тези избори в столицата всички са играели срещу ГЕРБ.

В студиото на Нова телевизия Томислав Дончев постави акцент върху опасната тенденция да се разбиват стереотипите за ляво и дясно. Издигането на кандидати от инициативни комитети е опасен феномен, тъй като те нямат физиономия, а и не е ясно кой носи политическата отговорност. "Политическата флексабилност е опасна и трябва да има граници", предупреди Дончев. Той заяви, че е направил опит да получи резултатите на социалистите по общински съвети, но това на практика е невъзможно, именно заради многото инициативни комитети.

На въпрос дали се притесняват от заявката за касиране на изборите, Дончев заяви, че това е от компетенциите на съда, но той не е изненадан. Вицепремиерът призова да се работи по-внимателно с клишетата за ромските секции, тъй като публичните администрации нямат право да събират данни по етнически признак.

Не трябва автоматично резултатите от тези избори да се сравняват с резултатите от предишните. Анализ трябва, според Дончев, да се прави община по община, област по област. Вицепремиерът отклони темата с победата на в 8 района на "Демократична България". Според Томислав Дончев в работата на СОС е редно да има остра дискусия, но работата не винаги е политически оцветена. Лесно е по думите му да се гради критика за дупката, бордюра, плочката, а социалната и политическата ситуация е динамична и от ГЕРБ биха били глупави, ако не направят изводите си.

Томислав Дончев обясни загубата на ГЕРБ например в Руси и Ямбол с промените, направени в последния момент. Това не е жълт картон, а липса на време, според Дончев, който обясни че мажоритарният избор има значение, имат значение и решенията на областните и общинските структури на партията. Балансът при взимане на решения е труден, а ключова роля има общинското ръководство, посочи Томислав Дончев.

Томислав Дончев не коментира по същество заявката от страна на ДПС, че ГЕРБ са машина за печелене на избори. "Подобен репертоар има след всички избори", заяви Дончев и посочи, че на недоволния от резултата, крив му е изборният процес. Според него опорката - какви избори организират управляващите - е напълно несъстоятелна.

Вицепремиерът обаче призна, че Изборния кодекс трябва да бъде преразгледан и предстоящата година без избори е подходяща за това./news.bg

Main Menu