Печат на тази страница

Горанов: Държавата не харчи нито лев преизпълнение на приходите

08 Ное 2019 13:04

Нито един лев преизпълнение на приходите не може да се изхарчи от правителството. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия по повод Бюджет 2020.

Той обясни, че ако се получи преизпълнение на приходната част, то автоматично отива за подобряване на бюджетното салдо. Можем да насочим спестените лихви за допълнителен трансфер, например за осигуряване на добавки за пенсиите, поясни министърът и потвърди, че и тази година ще има коледни добавки за пенсионерите.

Относно обещаното увеличение на пенсиите с 6,7% Горанов посочи, че за да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи доходи на осигурените, т.е по-високи заплати.

Запитан дали местните данъци и такси ще бъдат вдигнати от догодина, финансовият министър обясни, че у нас те са изключително ниски. Той обясни, че изграждането на местна инфраструктура трябва да се финансира от имуществените данъци - данък МПС, данък върху недвижимото имущество. Годишният приход от данък сгради обаче в България обаче бил под 300 млн. лева, което по думи на министъра е твърде малко.

 

Няма как в населено място с няколко км улична мрежа и тротоари със 100 000 годишен приход от данък сгради да се очаква, че ще ги поддържаш.

По повод анонса на някои кметове, че ще намаляват данъците Горанов заяви, че те трябва добре да преценят каква политика да водят на местно ниво.

"Намаляването на данъците е лесно, но когато преценят, че искат минимални данъци, да бъдат така любезни да не се обръщат към държавата. Местната власт трябва да поеме своята отговорност, защото популизмът обърква българските граждани", посочи министърът.

Той коментира и решението на президента Румен Радев да върне на ВСС назначението на Иван Гешев за главен прокурор.

Посрещам решението на президента със спокойствие, заяви Горанов и посочи, че Радев е изпълнил конституционните си функции, давайки атестация. Относно обвиненията на държавния глава, че изпълнителната власт е участвала в състезанието с масирана подкрепа и с липса на алтернатива Горанов напомни, че намесата на изпълнителната власт в този избор би била некоректна, тъй като именно разделението на властите е основният способ за поддържане на баланса между тях.

 

"Няма ли опасност тогава този упрек да е още по-голям, ако изпълнителната власт посочи свой кандидат?", запита той. Според него, след като даден кандидат вече е предложен от ВСС, не бива да стои ролята на партиите да коментират това предложение.

Горанов се съгласи с вчерашния коментар на Росен Плевнелиев относно "Демократична България". И според него те са се обърнали срещу ценностите, които се изповядват в център-дясно, преследвайки свои конюнктурни виждания. От времето, когато Иван Костов напусна СДС и създаде нова политическа формация не могат да намерят покой и вместо да се обединяват, всеки ден виждаме его върху его, заяви министърът.

Според Горанов обвиненията на Мустафа Карадайъ, който упрекна ГЕРБ в репресии, са най-ясният отговор към критиките на Цветанов, че ГЕРБ са се отказали от съревнованието в смесените региони.

В смесените региони присъстват единствено ДПС и ГЕРБ и там понякога битката напуска здравия разум и дори става не политическа, а физическа, изтъкна той./news.bg

 

Main Menu