Над 280 души в Русе може да останат без дом

08 Ное 2019 13:06

Над 280 души в Русе могат да останат без дом, ако кредиторите на фалиралата захарна фабрика продадат ведомствените жилища, в които живеят работниците, съобщи Нова телевизия.

Работниците са наематели на апартаменти и къщи. С парите от продажбата на имотите трябва да се погасят задължения на фабриката от 18 млн. лева.

 

Процедурата по несъстоятелност на фабриката още не е приключила, но от НАП вече обявиха за продан няколко имота. Този факт засили страховете на хората.

Фабриката не работи от 10 години. На терена на завода всичко е разпродадено. Производствените халета са разрушени. Останали са само 100-годишните сгради, в които хората живеят.

Една от потърпевшите обясни, че синдикът на фирмата Георги Чолаков е обещал да се даде възможност на наемателите да закупят жилищата, в които живеят на преференциални цени.

"В един момент обаче се оказва, че четири жилища вече се продават в НАП и тези хора остават на улицата", каза тя.

Наемателката на едно от продаваните жилища обясни, че живее в него от 17 години. Преди това в него е живял свекърът й. "Директно се обяви търг. Всеки може да дойде на оглед и да има претенции към нашето жилище", коментира жената и допълни, че банките не дават кредит за тези жилища заради градореда.

Според синдика служителите на фабриката имат право да закупят жилищата си.

"Служителите имат възможност да закупят въпросните жилища. Но тук не става въпрос това да стане на преференциални цени, а за друг ред за продажба. Жилищата първо се предлагат на наемателите. Те не се продават по Търговския закон. Продажбата може да се осъществи до 6 месеца след откриването на производството по несъстоятелност. Всички жилища, които до 20 ноември не се осребрят по реда на ДОПК, ще бъдат предложени в производство по несъстоятелност", обясни синдикът Георги Чолаков.

 

Main Menu