Задейства се новосъздаденият Съвет за сътрудничество по пътна безопасност

08 Ное 2019 13:11

Създаденият Съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата се задейства, съобщиха от ДАБДП.

Инициативата за поредни съвет е на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП). В него участват представители на акредитираните университети, както и на Българска академия на науките (БАН).

Една от първите задачи на съвета е създаване на единна база данни с научи разработки, посветени на теми, свързани с безопасността на движението по пътищата.

"Целта е да използваме постиженията на науката при формиране на политиките по безопасност на движението по пътищата", подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова при официалното откриване заседанието.

По думите ѝ академичните среди трябва и могат да бъдат по-ангажирани с процеса на формиране на публичните политики, особено в областта на пътната безопасност.

В рамките на академичния съвет ще бъдат обсъждани и всички сериозни законодателни изменения, стана ясно по време на заседанието.

Обсъден бе и график на заседанията на съвета в период от една година напред, а освен регулярни, ще има и извънредни срещи на неговите членове.

Подобряването на обучението от най-ранна детска възраст е основен приоритет на новия съвет. През 2020 г. този съвет ще организира свикване на Международна научна конференция посветена на проблемите на пътната безопасност.

Припомняме, към момента в България има Институт за пътна безопасност ИПБ, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП), а вече и Съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата.

 

Main Menu