Каракачанов: Да не драматизираме с указа на президента

08 Ное 2019 15:53

Нека да не драматизираме решението на държавния глава Румен Радев за неподписването на указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

За това призова вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в Народното събрание, където той бе за участието си в парламентарния контрол.

 

Той смята, че ако нещо не се промени и няма нова процедура за главен прокурор, ВСС ще потвърди своето решение за Гешев.

Според Каракачанов неподписването на указа за Гешев от страна на президента е негово конституционно право.

На въпрос на news.bg дали трябва да бъде издигнат нов кандидат за главен прокурор, Каракачанов отбеляза, че не е приоритет нито на Народното събрание, нито на министъра на отбраната или на Министерския съвет да издига нов кандидат за главен прокурор.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

Вчера, 7 ноември, президентът Румен Радев с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС.

Според депутата от ГЕРБ и бивш зам.-вътрешен министър Красимир Ципов всичко е в ръцете на ВСС.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че МВР не е оказвало натиск за избора на главен прокурор./news.bg

 

Main Menu