Радев: Отговорността за главен прокурор е на ВСС

08 Ное 2019 15:57

В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност. Това заяви президентът Румен Радев в село Славяново в отговор на въпрос за върнатото на Висшия съдебен съвет решение за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

Държавният глава подчерта, че действията му са изцяло в правомощията на институцията. По негови думи оценката за професионалните и етичните качества на кандидатите са правомощие на ВСС, който носи и отговорността пред обществото.

Радев заяви, че не иска да влияе с прогнози какво ще се случи от тук нататък с избора на нов главен прокурор.

България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите, изтъкна той.

Относно последните местни избори държавният глава отбеляза, че големият брой недействителни бюлетини, множеството сгрешени протоколи от СИК, множеството сигнали за корпоративен и купен вот, както и изчезналите преференции не могат да бъдат оценка за нормално провеждане на изборния процес.

Според него всичко това ерозира доверието в изборите, отблъсквайки гражданите от урните, а от това страда демокрацията.

Той уточни, че след анализ на изборните процеси ще свика среща с представителите на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда, за да се намери решение на проблема. Очевидно така не трябва да се правят избори, в 21-ви век сме все пак, коментира Радев.

За технологичния процес на изборите държавният глава отбеляза, че при машинното гласуване има защитни механизми - докато избирателят не попълни всички необходими полета, машината няма да допусне да приключи гласуването. Според него българинът ще се справи с машинното гласуване, така както се справя с работата с мобилните телефони и банкоматите.

Обратните твърдения били спекулация. Това е просто липса на воля да имаме прозрачни избори, категоричен бе той.

Президентът е в село Славяново за честването на празника на храм "Св. Архангел Михаил".

Църквата "Св. Архангел Михаил" е символ на непокорството на българския дух и несломимата българска вяра. В най-мракобесните времена на робство славяновци са решили да изградят своя храм на вярата - голям като техните мечти и устойчив като тяхната вяра. Това заяви Радев./news.bg

 

Main Menu