Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

08 Ное 2019 15:59

Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава. В това увери очакващите го в кулоарите на парламента журналисти настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров обясни и как процедурата продължава. На заседанието на ВСС има две възможности - гласуване на кандидатурата отново с набиране на не по-малко от 17 гласа и назначаване на Гешев за главен прокурор с указ. Втората възможност е ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура за главен прокурор.

На въпрос как би коментирал мотивите на президента Румен Радев да не подпише указа, Цацаров отговори лаконично: "никак". Освен това на заседанието на прокурорската колегия не можело да бъде предложен нов обвинител номер едно.

 

Според Цацаров въпросът не е в това дали Гешев е незаменим или не, а дали се спазва Конституцията. По думите му има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа при условията на обвързана компетентност.

От своя страна заместник-главният прокурор Иван Гешев беше лаконичен, като се аргументира с ангажимент във връзка с днешния празник - Свети Архангел Михаил.

Гешев благодари на държавния глава, че изпълнява Конституцията и конституционните си задължения в обозрим срок. Гешев благодари и на прокурорите и следователите, които са застанали зад него, на Висшия съдебен съвет, който също в по-голямата си част е застанал зад него, но благодари и на магистратите, които са гласували против неговата номинация.

"Това е един професионален, а не политически избор. Процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична по начин, по който не е прозрачна и открита в една европейска страна", подчерта Гешев, но не отговори на въпроси дали ще се оттегли от състезанието за нов главен прокурор.

По думите му процедурата е разписана в закона и той не се притеснява от това дали са един, двама или петнадесет кандидатите. "Решението колко кандидати са, се взима от прокурорската колегия, която се е обединила около една кандидатура. Има такава възможност и не е нарушение на закона", отбеляза зам.-главният прокурор.

"Аз не виждам проблем. Аз бях сам, когато бях кандидат за зам.-шеф на специализирата прокуратура. Проблем ли беше", запита Гешев и не отговори на повече журналистически въпроси.

В Народното събрание членове на Венецианската комисия проведоха среща със Сотир Цацаров и Иван Гешев. Вчера Венецианската комисия се срещна и с президента Румен Радев, както и с ВСС.

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

Вчера, 7 ноември, президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС./news.bg

 

Main Menu