Ген. Тодор Бояджиев: Отварянето на досиетата беше най-вредната манипулация

10 Ное 2019 21:37

Отварянето на досиетата беше най-вредната манипулация, която се случи по това време. Призовах да не се отваря кутията на Пандора- отвориха я манупулативно и изборно, чрез което удариха и свои кадри - д-р Петър Берон.
Това каза пред bTV ген. Тодор Бояджиев - бивш заместник-началник на Първо управление на Държавна сигурност и бивш първи главен-секретар на МВР след 10-и ноември 1989.

 

Той коментира и промените в Европа и у нас: "Службите очакваха падането на Берлинската стена – не на базата на конкретна информация, а на базата на анализа на постъпващата информация. Виждаше се на къде отиват нещата", заяви Бояджиев.

 

Падането на Тодор Живков от власт става 24 часа по-късно, но той посочи, че двете неща не са били прогнозирани като конкретни събития.

 

"Те имат непряка връзка, те бяха следствие на историческия процес. Това, че на 9 ноември падна Берлинската стена, а на 10 ноември се състоя пленум, на който Тодор Живков подаде оставка, не са били планирани да съвпадат. Те не са съвместни мероприятия", каза още ген. Тодор Бояджиев.

 

Твърде далеч сме от това, което е истинската демокрация, категоричен е генералът.

Main Menu