Президентът изпрати полярниците ни с българския флаг

11 Ное 2019 12:04

28-та антарктическа експедиция получи от държавния глава Румен Радев българския флаг.

Вече никой не се съмнява, че изследванията и наблюденията, които провеждат учените на ледения континент имат ключово значение не само за екологията, но и за борбата с климатичните промени и за бъдещето на планетата Земя, заяви президентът. България има своето солидно участие в тези важни за цялото човечество инициативи, подчерта Радев.

Тази година стават 30 години на българската наука, присъстваща на ледения континент. България се утвърди за тези години като един от водещите изследователи, поясни държавният глава. С много любов и всеотдайност нашите полярници създали една малка България на континента. Всяка следваща експедиция добавяше по нещо ново, отчете Радев.

Той заръча на полярниците да развеят гордо българския флаг. Държавният глава бил верен партньор на полярниците ни и подчерта, че те имат подкрепата на администрацията му.

Ръководителят на експедицията професор Христо Пимпирев подчерта, че екипът му е горд от подкрепата на президентската институция. Нашата експедиция е за всички българи, подчерта той. Ние изпълняваме държавна задача, поясни Пимпирев. Работим наравно с всички велики сили, изтъкна още той. Това, което е важно на ледения континент, е сътрудничеството. Аржентина и Бразилия ни помагат, а съсед на Антарктика е Испания. Страната ни е съсед с Испания, а предава опит на Турция и Монголия.

Отиваме горди като българи, подчерта Христо Пимпирев. По осем научни проекта ще работи екипа ни там. Президентът винаги ни е бил талисман, изтъкна още той и пожела на всички членове на експедицията да се върнат живи и здрави./news.bg

 

Main Menu