Ваня Григорова: Не е тайна, че две пенсии са по-малко от една

13 Ное 2019 11:28

Не е тайна, че две пенсии са по-малко от една. Причината за това е, че взеха от едното, за да направят две. Това заяви пред bTV икономическият съветник от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в коментар как са създадени задължителните частни пенсионни фондове. За т.нар. втора пенсия е задължително да се осигуряват родените след 1959 г.

Частните пенсионни фондове ще изплащат три вида пенсии срещу вноските, които работещите са длъжни да правят в тях. Трите вида пенсии зависят от парите, натрупани в партидата ни - пожизнена, разсрочено плащане и еднократно.

Пожизнената пенсия от частните пенсионни фондове ще се изплаща, когато натрупаната сума е достатъчна за пенсия в размер поне 15 % от минималната пенсия, която държавата дава. В противен случай ще се плащат останалите видове.

Григорова подчерта, че хората са били изначално ощетени, в момента, в който са били задължени да се осигуряват в частните фондове.

Тя беше категорична, че от пенсиите на НОИ е взета част, за да бъдат съставни "вторите" пенсии. По думите ѝ пенсионните вноски от 2002 г. са били намалени, за да може част от тях да бъдат пренасочени към частните пенсионни фондове.

 

"Няма как една финансова пирамида да даде положителен резултат", изтъкна Григорова, на което председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова се възпротиви.

От 2002 г. до 2016 г. реалната доходност е отрицателна, каза експертът. Според нея след приключване на пенсионното осигуряване, парите отиват във фонд, т.е продължават да се инвестират и да се очаква доходност.

"Важно е да се обясни, че ще се заплаща такса, която ще се изчислява на базата на нетните активи във виртуална партида. Освен това ще се плаща и такса за превеждане на пари, нещо, което не се случва при НОИ", предупреди Григорова.

Тя заяви, че положителното в ситуацията е, че в част от случаите ще има покриване на брутните вноски, тъй като към момента не е предвиждано те да се поемат.

В разчети на НОИ до 2060 г. е показано, че ако 100% от хората, които се осигуряват внасят по двата стълба, заместващият основен доход, ще е 42%. А ако всички се осигуряват само в първия стълб (НОИ) - ще получават 55%, каза Григорова.

Милтенова заяви, че всички пенсионери ще си получат не по-малко от внесените пари в пенсионните фондове. Те ще си вземат вложените пари, дори след взимане на такси и комисионни. На което Григорова отговори, че те ще получат тези пари, но толкова, колкото са внесли преди. Ако преди 40 г. са внесли 5 лева, сега ще си получат тези 5 лева независимо, че покупателната способност е друга.

На думите на Григорова, че доклад на парламента е показал, че доходността на частните пенсионни фондове е отрицателна, Милтенова веднага заяви: "Ние го отрекохме (доклада - б.р.)".

Милтенова призна, че за първите пенсионери, които ще могат да вземат пожизнена пенсия - около 4000 жени, цифрите на техните партиди не са актуални, много от тях са кухи.

Main Menu