Има ли грипни вируси в момента у нас?

14 Ное 2019 08:51

По данни на Националната референтна лаборатория в момента в България няма циркулация на грипни вируси, заяви националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Сега на нашето внимание са респираторните вируси, като за момента са доказани Първа и Трета група на т.нар. „парагрипни вируси“. Те причиняват заболяване, но то е в пъти по-леко от грипа, и обикновено преминава без усложнения“, съобщи проф. Кантарджиев.

Парагрипните вируси се разпространяват епидемично и много бързо се прехвърлят от човек на човек, уточни националният консултант.

„В момента в София доминират бока-вирусите, които се отличават със силна суха кашлица, която обикновено минава в рамките на седмица-две. В страната – в Плевен и Стара Загора, например, по-миналата седмица върлуваха т.нар. рино-вируси, които се разпространяват при ниска или намалена хигиена на ръцете, и се пренасят основно чрез мръсните ръце“, допълни проф. д-р Кантарджиев.

В есенно-зимния сезон ръцете да се мият по-често, да се ползват мокри кърпички, а в помещенията, в които се събират повече хора – да се проветряват често. „И докато отваряме прозорците в градския транспорт, грипът в София ще се забави”, заяви професорът.

 

Точно сега е времето да се постави противогрипна ваксина, като желаещите за това имат време да я поставят до средата на следващия месец. Ако реши да отложи решението си за ваксинация със седмица-две, човек трябва задължително да се пази от контакти с болни, поясни проф. Кантарджиев.

Main Menu