Каракачанов се бои от негативна реакция, ако се купи нов самолет за Борисов

16 Ное 2019 13:24

Изключително рядко се използват самолетите на правителствения авиотряд - само когато пътува по-голяма делегация. Аз лично смятам, че правителствен самолет отдавна трябваше да се купи, но такива са обществените настроения. Това заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред bTV по повод вчерашния инцидент с правителствения "Фалкон".

Той отбеляза, че ако се купи нов самолет, ще има негативна реакция към правителството.

Вицепремиерът коментира и идеята първия ден от болничните да не се плаща, посочвайки, че Менда Стоянова се е объркала кой е направил предложението.

Той подчерта, че са имали други предложения, а именно минималната пенсия да стане 250 лв., три поредни години да се отделят по 70 млн. лева за изграждане на нови детски градини, както и да отпаднат таксите за детските градини от 4-годишна възраст на децата за хората със средни и ниски доходи.

По негови думи през 2013 г. са били издадени над 8 млн. болнични дни, а през миналата година общият им брой е над 18 милиона.

"Кажете ми, при намаляващо население дали пък сме два пъти и половина по-болни?", запита риторично Каракачанов. Според него е очевидно, че става въпрос за злоупотреби и изтъкна, че въпросните "болнични", слети с празниците, все някой ги плаща.

Вицепремиерът поясни, че мярката няма да засяга родители, които гледат деца или хора, претърпели катастрофа или трудова злополука.

Припомняме, мярката беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано днес от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични./news.bg

Main Menu