БСП се превръща в авторитарна партия, Паскалев, Паргов, Жаблянов и Асланов с унищожителна критика към ръководството

17 Ное 2019 17:46

На националния съвет на БСП вътрешната опозиция направи унищожителна критика на ръководството на партията за резултатите от Местни избори 2019, за превръщането й в лидерска и опасността от това тя да се превърне от национална в регионална.

Преди Националния съвет 50 социалисти поискаха истината за резултатите от Местни избори 2019 и оставка на ръководството на партията, съобщи Дир.бг.

 

"Вие другари от ръководството поставяте разделителни линии между себе си и партията. Глобалният извод е, че ние загубихме тези избори. Моралът е първото нещо, което БСП трябва да възстанови в себе си. Не скандалите обединяват, а моралните ценности. Пожелавам на ръководството да ги достигне", заяви Костадин Паскалев.

Калоян Паргов, лидер на софийската партийна организация, каза, че не са липсвали удари под кръста и преди и по време и след изборите . Говори се със злоба и омраза. Ако всичко това се задълбочи ще ни погуби. Съгласие е нужно, а не съглашателство. Чистки и прочиствания не ни прилягат, отбеляза той.

Според Валери Жаблянов обновлението до сега в БСП е довело до разцепление. Вие водите курс на поражение на партията, която не може да издига кандидати. Извън БСП съществува политическа реалност, наречена младото поколение на България. И това най-ясно личи при резултата от изборите в София, коментира Жаблянов.

 

Юрий Асланов заяви: БСП, ако не е изчерпана, то е трайно изчезващ проект. Все по-малко българи обвързват живота и съдбата си с тази партия. Демократичността в една партия не се изразява в това, че всеки може да критикува ръководството, както вие твърдите. И Борисов твърди, че всеки може да го критикува по медиите, заяви още Асланов.

 

Година и половина се говори предсрочни избори. Не спорът за конкретни резултати, а за политическите последици е важен. Отказахме ли се? Защо за последните три години БСП не е припозната за алтернатива?, попита председателят на ПЕС Сергей Станишев по време на днешното инфарктно заседанието на Националния съвет на БСП.

Най тревожни за мен са мненията на експерти от вечерта на изборите, че БСП вече е средна сила. Местните избори преминаха без национална кампания, 265 пехливански войни. През 2011 г. имаше тежки условия, 2013 - европейска фирма извърши паралелно преброяване . А сега? Нищо. Нашите кандидати останаха без гръб и рамо.

Днес е началото на голяма дискусия за образа на БСП. Как ще борим ГЕРБ като прилагаме техните похвати вътре в партията. Защото се чу - който не му харесва да си ходи. Основна отговорност е на ръководството. София показа, че има нагласа за нови проекти. Има огромен риск за БСП , ако не станем център на тази енергия.

ПЕС винаги се е ангажирала с кампаниите на БСП, когато е поискана подкрепа. Последно това се случи през 2016 година - проведени бяха две обучения. Пред нас има една голяма обща опасност, заяви Станишев.

 

Критиката бе предизвикана в отговор на заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, който отчете успех на изборите.

"Входът на БСП за местната власт е през областните градове", заяви Добрев.

Като председател на Националния предизборен щаб той е направил анализ и оценка на изминалите местни избори. Според отчета, за кметовете на Коалиция "БСП за България" са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП печели изборите на първи тур в 35 общини, явява се на балотаж в 57, от които печели - 24, както и 4-те областни града - Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се явява на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях печели софийските "Изгрев" и "Младост". През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един, сочи докладът.

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен - това се посочва в един от изводите на доклада, който е бил представен от Добрев днес. "ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно", подчерта Кирил Добрев.

Ръководството на партията поиска ПЕС да вземе отношение за честността на изборния процес в България.

 

Георги Пирински направи предложение да бъде приет Етичен кодекс. Предложението бе прието с 51 гласа "за", 4 "против" и 27 "въздържали се". Изпълнителното бюро на БСП ще трябва да внесе проекта на кодекса до края на годината. При гласуването Кирил Добрев се въздържа, а лидерът на партията Корнелия Нинова и Весела Лечева не гласуваха.

Main Menu