Национален протест готвят КНСБ и КТ ”Подкрепа”заради болничните

18 Ное 2019 11:54

КНСБ и КТ ”Подкрепа” подготвят обща национална протестна демонстрация за края на ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите от Конфедерацията.
Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката.

 

Работещите са готови на радикални действия заради намерението първият ден от болничните да не се плаща, каза Димитров и добави: "Готвим съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а то ще стане ясно в следващите няколко дни. Ориентираме своето финално действие - за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората към края на месеца, но отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно двамата с Манолов: това няма да стане! С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем".

 

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обявиха, че започват подготовка за национални протестни и стачни действия и ще затворят образователните институции, ако бъде прието предложението да не се плаща първият ден от болничния, събщи БНР.

 

"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката.

 

Вчера от Конфедерацията на труда “Подкрепа“ обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и да организират национален протест.

Main Menu